Juicing, co możemy przetłumaczyć jako "sztuka pijania soku" stała się w ostatnich latach czymś więcej niż tendencją lub efektem mody. Sok ze świeżych warzyw i owoców dostarcza organizmowi substancje odżywcze i ważne witaminy niemożliwe do dostarczenia w przypadku tradycyjnego odżywiania.
Soki wchłaniane bezpośrednio przez układ krwionośny, wprowadzają do organizmu w mniej niż 20 minut wszystkie minerały, witaminy i substancje odżywcze konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto zaznaczyć, że na przygotowanie litra soku, potrzeba około 1.5-2 kg produktu. Nie ma co ukrywać, że spożycie takiej ilości warzyw czy owoców byłoby niemałym wyzwaniem, spożycie litra płynu to co innego. Soki ułatwiają trawienie i regulują kwasowość żołądka, a dodatkowo działają detoksykująco na organizm. Nasz organizm gromadzi toksyny przez nieprawidłowe odżywianie. Fast foody, słodkie napoje oraz brak ruchu wpływa na zakwaszenie organizmu i rozwijanie infekcji. Soki, oprócz dostarczania energii potrzebnej na co dzień, dostarczają enzymów i witamin ułatwiających odtruć każdy organ, usunąć nadmiar wody i soli z organizmu oraz ułatwić odchudzanie. Dzięki regularnemu piciu soków, zredukujesz również cellulit oraz spowolnisz proces starzenia się, dzięki antyoksydantom zawartym w świeżo wyciskanych sokach. Świeżo wyciskane soki pozytywnie wpływają na układ odpornościowych, pozwalając przyswoić drogocenne składniki dużo szybciej niż w przypadku tradycyjnego spożywania owoców i warzyw. Sprawia to, że organizm bez problemu może bronić się przed infekcjami i chorobami. Amerykańskie Towarzystwo Walki z Rakiem potwierdziło, że picie soków pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka oraz wspomóc leczenie farmakologiczne.
JUICING – Sztuka pijania soku
Autor Kategoria główna 0Komentarze