Nasz portal używa plików cookie do celów statystycznych i lepszego świadczenia usług sprzedaży.

Sok z wyciskarki, czy smoothie z blendera?

Sok z wyciskarki, czy smoothie z blendera?

Soki wchłaniane bezpośrednio przez układ krwionośny, wprowadzają do organizmu w mniej niż 20 minut wszystkie minerały, witaminy i substancje odżywcze konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Soki ułatwiają trawienie i regulują kwasowość żołądka, a dodatkowo działają detoksykująco na organizm. Nasze ciało gromadzi toksyny przez nieprawidłowe odżywianie - fast foody, słodkie napoje oraz brak ruchu, wpływa na zakwaszenie organizmu i rozwijanie infekcji. Soki, oprócz dostarczania energii potrzebnej na co dzień, dostarczają enzymów i witamin ułatwiających odtruć każdy organ, usunąć nadmiar wody i soli z organizmu oraz ułatwić odchudzanie. Dzięki regularnemu piciu soków, można zredukować również cellulit oraz spowolnić proces starzenia się, dzięki antyoksydantom zawartym w świeżo wyciskanych sokach. Świeżo przygotowane soki pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, pozwalając przyswoić drogocenne składniki dużo szybciej niż w przypadku tradycyjnego spożywania owoców i warzyw. Sprawia to, że organizm bez problemu może bronić się przed infekcjami i chorobami.



Blendowanie polega na miksowaniu składników takich jak owoców, warzyw, ziół w blenderze o dużej mocy. Wszystko co pozostaje w kielichu blendującym dostarcza błonnik, niezbędny w procesie trawienia i detoksykacji organizmu. Dodatkowo zmniejsza przyswajanie węglowodanów oraz działa wspomagająco w usuwaniu toksyn z organizmu. Blender umożliwia mieszanie wielu składników tworząc zdrowe pełnowartościowe posiłki : smoothie, zupy krem, sosy czy pokarm dla niemowląt.Koktajl zrobiony w blenderze, dzięki zawartości błonnika daje poczucie syta. Smoothie nie tylko zaspakaja głód, ale również wspiera system trawienny w pozbyciu się toksyn z układu pokarmowego. Dostarcza on energii wolniej niż sok, ale efekt trwa dłużej przy zachowaniu równowagi poziomu cukru.



Jaki sprzęt powinniśmy wybrać do swojej kuchni? Najlepiej oba, gdyż jednoznaczna odpowiedz nie jest prosta. Istotną kwestią jest moc silnika oraz ilość obrotów. W przypadku wyciskarki, im mniejsza ilość obrotów na minutę, tym lepiej. Do tego dochodzi kwestia samej budowy wyciskarki. Czy zdecydować się na pionową, poziomą, jednoślimakową czy dwuślimakową? Sam wybór wyciskarki zależy od rodzajów soków jakie chcielibyśmy przygotowywać i z jakich składników. Inaczej wygląda kwestia z blenderem. Blender powinien mieć dużą ilość obrotów na minutę. Im większa moc, tym większe zużycie energii, ale jednocześnie większa pewność, że urządzenie wytrwa trudy codziennej pracy i przygotowywania receptur.

Wyciskarka - oddziela sok od pulpy

Na rynku dostępne wyciskarki jednoślimakowe, dwuślimakowe, pionowe oraz poziome

Korzyści?

Natychmiastowe dostarczenie witamin, mikroelementów i enzymów do krwioobiegu

Odciąża układ trawienny, pozwalając mu oczyścić się ze złogów i toksyn

Usunięcie błonnika oznacza, że można użyć w soku więcej warzyw i owoców niż w koktajlu typu smoothie

Blender - miksuje wszystkie składniki

Na rynku dostępne blendery ręczne, kielichowe. Aby uzyskać najlepsze efekty, należy wybrac model z mocnym silnikiem

Korzyści?

Bogactwo błonnika w każdej recepturze

Wspomaganie układu trawiennego w usuwaniu toksyn i w regularnym wypróżnianiu

Koktajl typu smoothie zaspokaja głód i dostarcza energii

Utrzymuje w normie poziom cukru we krwi