Jak ważne jest picie soków i koktajli w codziennej diecie?
Nikomu nie jest obce stwierdzenie, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Profilaktyka zdrowotna jest istotną kwestią, szczególnie w okresie zimowym, kiedy to nasz organizm jest szczególnie podatny na wszelkiego rodzaju infekcje i choroby. Światowa Organizacja Zdrowia od lat zaleca spożywanie pięciu porcji warzyw oraz owoców każdego dnia, aby wspomagać prawidłowe działanie organizmu i przeciwdziałać przeziębieniom. W zalecanej dziennej dawce powinny być 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Istotną kwestią jest fakt, że każda porcja może być zastąpiona jedną szklanką soku.
Pijąc soki owocowo-warzywne z wyciskarki wolnoobrotowej, wzmacniamy organizm, przeciwdziałamy miażdżycy, poprawiamy pracę jelit i chronimy ciało przed alergią. Najważniejszymi korzyściami z picia soków i koktajli każdego dnia jest uodparnianie układu autoimmunologicznego, czyszczenie organizmu z toksyn oraz działanie przeciwprzeziębieniowe. Dodając naturalne składniki, takie jak imbir czy kurkumę, swoje codzienne soki przemieniamy w rozgrzewające mikstury, które mogą oddalić nas od konieczności wizyty u lekarza, czy potrzeby stosowania antybiotyków.
Składniki rozgrzewające - przepisy na rozgrzewające soki i koktajle
Do codziennych soków z wyciskarki, warto dodać chociaż jeden składnik rozgrzewający, aby wzmocnić organizm i działać przeciwprzeziębieniowo. Szczególną uwagę należy zwrócić na takie składniki jak:
imbir
cynamon
gałka muszkatołowa
chili
kurkuma
goździki
O ile nie wszystkie z wymienionych składników nadają się do ekstrakcji w wyciskarce wolnoobrotowej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby szczyptę przyprawy dodać do świeżo wyciśniętego soku z wyciskarki wolnoobrotowej.
Sklep Magnater ma nadzieję, że zainspiruje do tworzenia soków i koktajli rozgrzewających, przedstawiając kilka inspirujących przepisów.
Rozgrzewające Soki z wyciskarki wolnoobrotowej
1 pomarańcza
2 grejpfruty
1 cytryna
1-2 cm świeżego imbiru
Z owoców oraz imbiru ściągamy skórę. Owoce dzielimy na cząstki mieszczące się do otworu wyciskarki. Imbir kroimy na plastry. Ilość imbiru dodana do soku jest kwestią indywidualną. Dodanie dużej ilości imbiru spowoduje, że sok będzie pikantny i mocny. Składniki należy naprzemiennie dodawać do komina wsadowego wyciskarki. Po zakończonej ekstrakcji możemy dodać łyżeczkę miodu oraz 2 goździki.
2 marchewki
1 limonka
1/2 ananasa
1-2 cm imbiru
1-2 cm kurkumy
Ze wszystkich składników należy ściągnąć skórę. Marchew oraz ananasa podzielić na słupki. Imbir oraz kurkumę pokroić na plastry. Składniki naprzemiennie wkładać do wyciskarki. Można zastosować imbir i kurkumę w proszku. W takiej formie przyprawy należy dodać do świeżo wyciśniętego soku.
4 jabłka
cytryna
cynamon
miód
Z jabłka i cytryny ściągnąć skórę oraz usunąć z jabłek gniazda nasienne. Do otrzymanego soku dodać szczyptę cynamonu oraz pół łyżeczki miodu
Rozgrzewające Koktajle z blendera
2 banany
1 cytryna
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki miodu
1 szklanka wody lub mleka roślinnego
Z bananów i cytryny należy ściągnąć skórkę. Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zblendować na gładką masę.
3 pomarańcze
1 garść malin
1 szklanka mleka roślinnego
szczypta chili lub pieprzu cayenne
szczypta imbiru
Z pomarańczy usunąć skórkę. Wszystkie składniki dodać do kielicha blendującego i zmiksować na gładką masę.
1 banan
1 pomarańcza
1 mango
1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego
1-2 cm imbiru
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
Z banana, mango oraz imbiru ściągnąć skórkę. Składniki umieścić w kielichu i zblendować na gładką masę.